Just Deserts • NJ

Just Deserts • NJ 2016-10-24T21:46:57+00:00

Project Description

The designer hated her kitchen.
Each time that she finished a beautiful project for a client, her heart would sink when she returned home to the cheap cabinets,
old electric range, dim lighting and cracked tile in her own little kitchen.
Every meal that she prepared was accompanied by fantasies of a future kitchen until one day,
the time felt right to bring that dream to life.

This isn’t a fairytale … it’s the story of my kitchen!
I must admit that typically, I have an entire design concept conceived within the first few minutes of seeing a client’s space.
But in the case of my former kitchen, it took years before I could decide which direction to take.
Any designer will tell you that this is a typical conundrum in our profession.

A new owner is now enjoying my kitchen.
They’re enjoying a powerhouse of storage, functionality and style.
Space being a limited commodity in my former co-op, I made the very most of every single inch of real estate.
The U-shaped work area is efficient and functional. Wall cabinets in two tiers hold everything
Uppermost cabinets have frosted glass and aluminum door fronts to keep their appearance light-weight.
Like the lid of a trunk, they are held open with pneumatic lifts making access safe and easy at this height.

The peninsula is an important feature and serves as a prep area while also keeping the room separated into work zones.
It contains garbage and recycling bins which are accessible from both sides, plenty of drawer storage and it doubles
as a buffet or bar for entertaining.
Rather than a range, which can add bulk to a small space, there is a sleek gas cooktop with an electric wall oven below.

City code did not allow for external ventilation, but the strength and quality of the commercial-grade hood provides
better-than-average ventilation and the stainless steel baffles can be placed in the dishwasher for easy cleaning.

The piece de resistance is a Subzero fridge.
Sleek and sexy, this 24″ deep, 30″ wide appliance is the crown jewel of the kitchen.
There are less expensive options on the market, but nothing came close in design, functionality or size.
It was a worthy investment.
Recessed lighting and undercabinet lighting is energy-efficient halogen with dimmer switches to prolong bulb life.
Brick was exposed creating a really great, urban backsplash and a custom sheet of stainless steel protects it from splatters at the cooktop.
And last, but not least, is the floor; five layers of old flooring were removed gaining a full inch of additional height for the room.
This was replaced by good, old-fashioned linoleum – a sustainable material that is soft underfoot.

A dish served up this deliciously is a treat any designer can savor!

Before

After

Project Details

Categories: